menu
Events

TERUGBLIK: DE IMPACT VAN 10 JAAR WOMEN ON WINGS

30 september 2017

Het hebben van een nobele droom is een. Maar ook echt daad bij droom voegen en aan de slag gaan is twee. Dat is echter precies wat Women on Wings (WoW) founders Ellen Tacoma en Maria van der Heijden hebben gedaan. Zij hebben een netwerk opgebouwd van gelijkgestemde zakelijke professionals in Nederland en India, die met elkaar continue werken aan het realiseren van de droom om 1 miljoen banen te creëren voor vrouwen op het platteland van India.

In tien jaar tijd heeft Women on Wings, in samenwerking met 35 Indiase sociale ondernemingen, 230.000 extra banen voor vrouwen op het platteland van India gerealiseerd. Dat betekent voor 230.000 families dat zij de armoede spiraal hebben doorbroken – wat directe impact heeft op meer dan een miljoen mensen op het platteland van India. Dit resultaat werd onthuld door Ellen en Maria tijdens de viering van het 10-jarig jubileum op maandag 25 september 2017.

Aagje inC. maakte, in ruil voor “karmapunten”, onderdeel uit van het team dat het jubileumevent heeft voorbereid en uitgevoerd. Het thema IMPACT was al snel bepaald. Daarna werd een aantal relaties van WoW gevraagd of zij hun ervaring met de impact van WoW wilden delen tijdens het plenaire programma. Dit resulteerde in mooie interviews onder leiding van moderator Talitha Muusse met Durga Yadav, een vrouw van het platteland van India van wie het leven een compleet andere wending heeft genomen door de baan die zij dankzij WoW heeft gekregen, Anjali Schiavina, eigenaresse van de sociale onderneming Mandala Apparels, wiens bedrijf dankzij de samenwerking met WoW een groei heeft doorgemaakt waardoor er nog meer vrouwen voor haar kunnen werken,  Jan Engels, die namens DHL Express, een financier van het eerste uur, toelichtte waarom zij hun financiële bijdrage destijds als een waardevolle investering zagen en natuurlijk Ellen en Maria die terug- en vooruit blikten. Daarnaast gaven experts Lieve Declercq en Irene Koel bevlogen presentaties en vertelde Ineke Bezembinder, WoW’s spin in het web, over de impact van WoW op haar leven, dat zich inmiddels grotendeels in India afspeelt.

Het plenaire programma werd afgesloten met de lancering van de publicatie “How to create one million jobs for women in rural India”. In dit boekwerk delen Maria en Ellen tien waardevolle lessen, die zij in de afgelopen tien jaar hebben geleerd op weg naar het prachtige tussenresultaat dat vandaag werd onthuld.

Daarna was het uiteraard tijd om met elkaar het glas te heffen en te genieten van een Indiaas buffet en Indiase Sula wijn van Asian Wines.

Fotocredits: Aad van Vliet